Abdülkaadir Geylâni (K.S.) Hazretleri'nin, Oğlu Abdurrezzak'a Vasiyyeti
Oğlum! Allah (c.c) bizi de, sizi de ve bütün müslümanları da hayra ve iyiliğe muvaffak kılsın.
Önce Allah'tan, bilerek korkmanı, O'na layık-i vechile ibadet etmeni ve Şer'i sınırları korumanı tavsiye ederim.
Bilirsin ki bu bizim tarikatımız Kitap ve Sünnet üzere ve bir de gönül selâmeti, el cömertliği ve kalb ayıklığı üzerine kurulmuştur.
Ayrıca bu binânın temelinde ezâ ve cefâ etmemek, gelecek olan eziyete katlanmak ve müslüman kardeşimizin bize karşı vukû bulan bir takım sürçmelerini ve kusurlarını bağışlamak vardır.
İslam büyükleri ile ilim adamlarına saygılı olmanı, din kardeşlerinle iyi geçinmeni, küçük-büyük herkese hayırhah olmanı, dinine dil uzatanlar müstesna, sâir hususlarda kimseye karşı hasmâne davranmamanı, çekişme ve nizâ'ı bırakmanı tavsiye ederim.
Oğlum, bilirsin ki fakirliğin hakikati, kendi denk ve benzerine muhtaç olmaman, zenginliğin de gerçek manası, yine sana denk ve benzer olan kimselerden müstağni [doymuş] kalmandır. Zaten TASAVVUF bir mana ve haldır, kiyl-ü kâl değildir. O halde bir fakir gördüğün zaman evvela ona ilimle faydalı olmayı değil de, şefkat ve yumuşak huylulukla yararlı olmaya çalış. Çünkü ilim ona yabancı gelir, şefkat ve yumuşak davranmak ise ona daha dost görünür.Yine bilirsin ki,
TASAVVUF sekiz güzel haslet üzerine kurulmuştur:
1. Cömertlik,
2. Rıza (hoşnutluk),
3. Sabır,
4. İşaret,
5. Gurbet,
6. Kaba yün hırka giyinmek,
7. Sıyahat (oruçlu bir vaziyette gezip dolaşmak),
8. Fakirlik.
CÖMERTLİK, bilhassa Allah'ın (c.c) Peygamberi İbrahim (A.S.) ın; RIZA, İshak Peygamberin; SABIR, Eyyüb Peygamberin; İŞARET, Zekeriyya Peygamberin (*), GURBET, Yusuf Peygamberin; KABA YÜN HIRKA, Yahya Peygamberin; SIYAHAT, İsa Peygamberin, FAKİRLİK, sevgilimiz, efendimiz, şefaatçimiz, Allah'ın (c.c) Nebi ve Resulü Muhammed (A.S)'ın özeliğindendir.
Oğlum! Zenginlerle, izzet ve şerefini koruyarak arkadaşlık ve dostluk et. Fakirlerle de alçak gönüllülük ile kaynaş. İhlâstan hiç ayrılma. Unutma ki ihlâs, halkın gördüğünü, göreceğini unutmak, yaradan Allah'ın (c.c) devamlı gördüğünü hatırdan çıkarmamaktır.
Sebepler konusunda Allah'ı (c.c) zan altında tutma. Bütün ahvalde Allah'a sığın ve ancak O'nunla karar kıl. Aramızda hısımlık, sevgi ve sadakat bulunan kimselere güvenerek, ihtiyaçlarını yüzüstü bırakma. (Daima Allah'a (c.c) güven ve çalış). Fakirlere şu üç şey ile hizmette bulun:
1. Tevâzu
2. Güzel ahlak,
3. Gönül berraklığı,
Nefsini öldür ki yaşayasın. Allah'a (c.c) en yakın olan ahlâk, en geniş ve müsamahalı olanıdır. Amellerin en üstünü, Allah'tan başkasına iltifat etmemekteki sırra riâyet etmektir.
Fakirlerle toplanıp birleştiğin zaman birbirinize sabır tavsiye edin, hakkı tavsiye edin. Dünyadan sana iki şey yeter: -Fakir ile sohbet, -Allah dostlarına saygı. Bilirsin ki, hakiki fakir, Allah'tan başka hiç bir şey ile zengin olmaz, hiç bir şey onu tatmin etmez. Ve yine bilirsin ki, kendinden aşağı olanların üzerine atılmak zayıflıktır. Kendinden üstün kimselerin üzerine atılmak gurur ve küstahlıktır.
Fakirlikle tasavvuf ikisi de çok ciddi şeylerdir. Bunları ciddi olmayan şeylere sakın karıştırma. İşte bu benim sana ve müridlerden duyabilenlere olan tavsiyelerimdir. Benim bu anlatıp açıkladığım şeyleri anlatmaya ve anlamaya, seni ve bizi ancak Allah (c.c) muvaffak kılar. Allah (c.c) seni ve bizi, Efendimiz, Peygamberimiz, şefaatçimiz Muhammed (A.S.) hürmetine, selef-i salihinin yolunda yürüyenlerden kılsın.. Çokça salât ve selâm ta kıyamete kadar O'na ve O'na dosdoğru uyanlara ve ashabına olsun. Hamd de Âlemlerin Rabbine olsun.
(*) Zekeriyya: «Ya Rabbi! Bana bir alamet ver» dedi, "Alâmetin, üç gün işaretten başka şekilde insanlarla konuşmamandır."» Meâlindeki ayet bu işareti beyan eder. (Al-i İmran 41)